By: HanAz ishak

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 10-Mar-2010 01:00 Email | Share | Bookmark
nasi dagang + kari bawal

Assalamualaikum....

nasi dagang kelantan.....masak nasi dagang ni kali ke 2 ....beli beras nasi dagang kat pasar besar siti kadijah kat kelantan masa kh bercuti tempohari....beli pun 1 kg jer so buat la 2 x masak....memang sedap...nanti leh cuba nasi dagang terengganu lak macam makan kat hari keluarga ida/kak madiha yg dimasak oleh mak nyer.....beras nasi dagang kelantan nih ada campuran beras wangi n perang(macam yg dikatakan oleh juru jual tuh)...beras perang tu yg warna coklat tu la kot ya

resepi nasi dagang kelantan kh cari dlm tenet dan jumpa kat blog recepi for keep oleh mrs.mokhsin....memang sedap....mak kh la suruh buat nak makan yg kali ke 2 nih....spai bertambah2 dia makan....dan katanya nak blik buat kat kg lak tp buat cam nasi dagang ganu yg senang nak cari berasnya ...utk kari lak kh buat kari ikan bawal sesuai dgn makpak kh ...sebab ikan bawal isinya lembut dan mulus.....x campur apa2 pun sebab x gi beli...kalu beli terung ke bendi ke mesti dah campur dah... memang la nasi dagang nih org makan kari ikan tongkol/kayu tp x salah kalau kita makan dgn apa2 kari ikan atau ayam....janji sodap.....

ni la nasi dagang yg terus disnap dari periuk kukus lagi.....kari pun terus dari kuali....kh kan malas sikit nak megidang lawa2....




NASI DAGANG KELANTAN (buat 1/2 kg je)

Bahan-bahannya,

1 kg beras nasi dagang

1/2kg santan segar

2 cawan air panas

2 sd besar halba

20 ulas bawang merah

4cm halia


Cara

1. Rendam beras semalaman.

2. Hiris bawang dan halia menjadi super duper nipis.

3. Masakkan santan pekat dlm periuk bersama2 dgn bawang dan halia hiris serta halba. Sentiasa dikacau sehingga mendidih. Rasakan masin dan manisnya. Bagi org Kelantan..of course lah kena manis sikit kan. Bila mendidih, angkat dan ketepikan.

5. Beras di basuh bersih dan ditos.

6. Panaskan kukusan. Sementara menunggu kukusan panas, masukkan beras dalm dulang pengukus. Tak perlu lapik dgn apa2 bahan pun sebab beras ni melekat2 dan kalau jatuh kebawahpun tak banyak. Tekan bagi padat tetapi jgn terlalu mampat.

7. Kukus selama 20 25 minit.

8. Keluarkan beras dari kukusan dan pindah masuk ke dlm besen.

9. Gaulkan beras dgn air. Tak perlu bubuh garam.

10. Pindahkan balik beras ke dalam dulang kukusan. Tekan sedikit tetapi jgn terlalu mampat.

11. Kukus semula dalam 25 , 30 minit lagi.

12. Angkat beras dari kukusan dan masukkan ke dalam besen.

13. Tuangkan santan pekat yang dimasak bersama bawang dan halia tadi sedikit-sedikit. Saya biasa buh dlm 2 atau 2 1/2 cawn jer, takmo kasik terlalu basah.. Gaulkan biar mesra. Pindahkan ke dlm bekas yang lain bila hendak menghidang




KARI BAWAL

Bahan-bahan

1 ekor ikan bawal saiz besar (potong 5)

1 peket kecil rempah ikan adabi + 1 sudu besar serbuk cili

1 biji bawang besar (dikisar)

3 ulas bawang putih (dikisar)
1 mangkuk santan (1 biji kelapa)


bahan tumis:

3 biji bawang merah (dihiris)

2 ulas bawang putih (dihiris)

1 sudu halba campur

5 helai daun kari

5 sudu minyak masak

1 cawan air asam jawa

1 kiub pati ikan bilis
garam secukup rasa



Cara-Caranya,

1- Bersihkan ikan dan diketepikan.

2- Bancuhkan rempah kari bersama 1/2 cawan air dan bahan kisar.

3- Panaskan minyak dan masukkan bahan tumis sehingga kekuningan. Kemudian masukkan pula bancuhan rempah kari

4- Apabila rempah garing dan naik bau, masukkan air asam jawa. biarkan seketika.

5- kemudian, masukkan separuh santan bersama sedikit air. Biarkan mendidih.

6- Masukkan kiub ikan bilis, Kacau seketika

7- Akhir sekali masukkan ikan bersama separuh lagi pati santan dan garam secukup rasa.. biarkan seketika dan bolehlah dihidangkan..


ni pulak biskut coklat badam yg kh buat sebelum gi melaka antar makpak kh....tau2 ajelah anak sedara kh 4 org kat melaka tuh kalu pergi mesti tanya..makteh bawak kek /biskut tak?????? memang selalu gi melaka mesti bawak kek atau biskut atau apa2 ajalah yg kh masak utk diorg...emm
buat biskut nih simple2 aja....



BISKUT COKLAT BADAM

(kh buat x2)
bahan2nya,

140 gm tepung gandum
112 gm mentega
50 gm gula halus
50 gm badam yg dah dipanggang dan dicincang
2 sudu besar serbuk koko
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil serbuk penaik
1 biji kuning telur

cara2nya,

1 - pukul sebati mentega dgn gula

2- masukkan telur dan esen vanilla

3- ayak tepung,serbuk koko dan serbuk penaik

4- masukkan tepung dan serbuk koko, sebatikan hingga jadi doh yg lembut

5- masukkan badam.. uli biar sebati

6- ambil sedikit doh...bulat dan biarkan bujur sedikit tekan dgn garpu dan hiaskan dgn badam...ulang hingga habis...bakar hingga masak - 150 darjah 20 minit - ikut oven kat umah kh...

kh buat 2 bentuk ...satu tekan dgn garpu..satu duna acuan macam samprit tp yg besar sikit....sebab nak bagi cepat habis...


biskut dah nih kek cokelat lak....kh buat kek nih byak kali dah sebab sedap n moist sgt tp kali nih kh buat dlm dulang yg agak besar so jd x tebal ..potong 4 segi dah jd cam brownies lak tp x per janji sedap...lagipun depa 2 x jauh beza pun....kh ambik resepi nih kat fp nuanza....dulu dah buh tp x per tempek lagi kat sini...pic pun kelabu asap jer tp kh letak gak .....



dark chocolate moist cake

1 ketul butter (250 g)
1 cawan serbuk koko (aku guna campuran serbuk koko biasa dan serbuk oreo powder)
1/2 cawan gula
1 1/4 cawan susu pekat manis (tambah kalau suka manis)
1 1/4 cawan susu cair / susu segar / air kosong (mana2 pun boleh)

(campur semua bahan dlm periuk, didhkan sampai butter cair dan serbuk koko larut, ketepikan...)

4 biji telur
1 sudu teh esen koko / vanila


(satukan dan blender sampai kembang)

3 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh baking soda
1 sudu teh baking powder

(satukan dan ayak)

cara:

masukkan telur yg telah di blender kembang ke dalam adunan koko yg telah dimasak td
gaul perlahan2
kemudian masukkan tepung skit2...sampai abis
kalau rajin, tapis dulu masa masuk loyang
kalau tak, hentam ja
pastu bakar suhu 160 darjah 45 mnt..(ni suhu oven aku, kena ar ikut suhu oven memasing ok)
n hias suka ati...huuuuu
(aku guna loyang petak 22 x 22 cm tebal 7 cm, biasanya aku akan guna 1 1/2 adunan utk loyang saiz ni...tp kalau loyang yg nipis, (5-6 cm) adunan ni dh sesuai)

utk topping:

1/2 cawan whipping cream (kalau x de, gantikan ngan susu cair tin tu pun leh)
1/2 bar coklat masakan
1 sudu besar mentega/ shortening

panaskan whiping cream guna kaedah double boiled dan masukkan coklat dan mentega
biarkan sehingga coklat cair....
curahkan atas kek yg telah sejuk
(terbalikkan kek)
leh tabur ngan coklat rice, badam cincang, coklat parut..atau biar je cam tu..

jumpa lagik.....





View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net