By: HanAz ishak

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 24-Oct-2009 01:15 Email | Share | Bookmark
ESIDI TERTUNGGAK YG MELAMPAU...HEHEHE

 
 
 
 
 
 
 
 
 




Alhamadulillah masih bernafas lagi dibumi yg fana ni.....
apa pun bersyukur sgt sebab boleh merasai ...melalui ....mendampingi....ramadhan dan syawal lepas dengan kesihatan yg baik seisi keluarga...

dah habis syawal....maka hanya saat saat manis yg menjadi kenangan....kenangan indah yg sangat bermakna...emmm

oklah...dibawah adalah menu yg tertunggak dan ade yg terbaru....jd sekali entry ni masuk jer semua ...sekarang ni jadi malas pun ade nak udate selalu...kalau dulu ada jer waktu terluang tu sahih la dok mengadap lappy nih tp sejak 2 menjak nih jd malas lak...tp tak pe yg penting semua kawan yg dah mengenali tak lupa kak hanaz kat sini dan dah tentunya kak hanaz sendiri x lupa semua yg telah dikenali dan telah didekati secara realitinya....



ROTI SARDIN GORENG

bahan2nya,

10 keping roti sandwich

utk inti,

1 tin kecil sardin ~ ambil ikannyer saja dan hancurkan
1 labu bawang besar didadukan
1 biji cila merah didadukan
1 biji cili hijau didaduka
sedikit jus limau nipas/kasturi
garam secukup rasa

- caranya campurkan semua dan gaul sebati

utk bancuhan tepung,

1 cawan tepung goreng serbaguna (beli siap yg kat pasaraya tu)
sedikit garam
sedikit serbuk kunyit
air sejuk secukupnya.

-caranya - campurkan semua masukkan air sikit2 dan bancuh hingga jadi batter.

minyak utk menggoreng

cara membuatnya,

1- ambil sekeping roti ratankan inti sardin dan tutupkan dgn sekeping roti lagi dan tekan rapat.

2- potong roti kepada 2...jadikan 3 segi...ulang hingga habis.(dapat 10 keping)

3- panaskan minyak...celup roti dlm tepung dan goreng hngga garing....

aafiq dan ariz suka cicah dgn sos dan mayonis...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


sukun goreng cam biasa ler....ni masa bulan posa ari tu....anak2 makan juga la sukun kalau goreng rangup cam ni cicah lak dgn gula....makan bertemankan minum air kopi di waktu hujan2....best tau

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



bingka pisang ni cam biasa jer buatnyer...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
laksa dari tepung gandum ni kak hanaz penah beli kat kawan masa kerja kat kg dulu....bila teringat balik tuh yang cuba buat dan telah siap menjadi rupanya sedap sgt....pekena dgn kuah yg pekat sikit...hiussss





LAKSA GANDUM

2 cawan tepung gandum
air panas

caranya

1- masukkan tepung dlm bekas dan campurkan air panas sikit2...kacau guna senduk kayu...
2- masukkan air hingga jadi doh...biarkan sebentar dan uli hingga sebati...
3-panaskan air dan masukkan sidikit minyak ..biarkan mendidih
4- masukkan adunan dlm acuan laksa dan terus tekan dlm air mendidih..
5- biarkan seketika dan angkat laksa dan masukkan laksa dlm air sejuk dan toskan
6- siap utk dihidangkan...

resepi kuah ader kat sbelah

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
bila ptg2 memang ade aje la yg kak hanaz masak utk anak2 dan kawan2 yg dtg bermain...salah satunya kak hanaz suka buat sedulang piza camni....tp kak hanaz selalu letak cheesedale jer....x buh pun mozarellla...



resepinya rotinye cam biasa...utk topping nyer tu kak hanaz lecek kentang....tempek atas roti tuh tabur sosek dan cheese dan sos...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



ni lak kek pisang kak hanaz buat kek pisang biasa dan cuma tambah badam...tu jer...letak dlm cawan kertas dan masuk lam ketuhar...anak2 riang....ayah gembira ibu pun suke

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

menu minggu lepas...gi pasar kat pasir penambang....tgok siput sedut nih ...teringat abg we suke benor makan so beli la sekilo balik masak lemak dgn nenas




LEMAK SIPUT DGN NENAS

bahan2nya,

1 kg siput ~ dipotong hujung cengkeragnnyer dan basuh bersih(kak hanaz guna daun serai)
3 cawan santan
1/2 biji nenas potong kecil
1 helai daun kunyit dpotong /simpul
1 batang serai di titik
1 inci lengkuas diketuk
1 sudu teh serbuk pati ikan bilis
garam secukup rasa

bahan dikisar
7 biji cili padi
5 ulas bawang merah
2 inci kunyit hidup(11/2 sudu teh kuntyit serbuk)
sedikit belacan
1/2 cawan air

caranya,

1- masukkan siput,serai ,lengkuas dan bahan kisar dalam kuali/periuk...masak hingga mendidih

2- masukkan semua bahan lain ...biarkan mendidih dan reneh seketika...angkat dan hidang

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ni menu yg terbaru....baru pagi ni buat.....sebenarnya semalam dapat call dari teacher abg we nak wat open house utk depavali...dia tempah agar2 tp mintanya buat yg ceria sikit...ader kaler2....dok pikiaq nak wat ape ya...akhirnya jadi agar2 cermin nih...ingat masa sekolah dulu tingkatan 3 ambik jurusan sains rumah tangga....masak agar2 cermin ni la...heheh terkenang la kenangan lalu.... dia minta buat 2 dulang....kek coklat moist sebiji dan puding pandan...ini yg sempat di snap.tu pun buat lebih sedulang utk sendiri.....yg lain lupa daaaa



AGAR2 CERMIN

bahan A

10g agar2 serbuk
4 cawan air
1 tin susu cair
2 cawan gula (ikut citarasa sendiri )
pewarna ...merah,kuning,hijau,biru ...(ikut ape yg ade kat rumah)

bahan B

10g agar2 serbuk
7 cawan air
2 cawan gula
sehelai daun pandan

caranya

1- bancukan agar2 dgn sedikit air...lebihan air didihkan man masukkan dlm air mendidih tadi ,masukkan gula dan susu...kacau rata dan angkat....

2- bahagikan beberapa bahagian dan masukkan pewarna yg ade ...biarkan sejuk dan membeku

3- sementara itu didihkan air daun pandan ,agar2 dan masukkan gula....sebatikan tutup api dan biarkan suam....

4- bila agar2 dari A sejuk...potong dadu/cincang kecil letakkan dlm dulang dan ratakan (campur semua warna....

5- tuang B ke dalam A tadi dan kacau sikit bagi rata dan biarkan sejuk.....

~~~kalau nak guna bekas2 kecil biar lembut sikit sedap...boleh juga tukarkan adunan....yg bewarna warni iaitu bahan A x payah letak susu jadikan air 7 cawan dan bahan B letak susu kurangkan air 2 cawan---ikut kreativiti memasing janji jadi agar2 cermin nih-


jumpa lagi


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net