By: HanAz ishak

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 1-Sep-2009 11:29 Email | Share | Bookmark
tempahan untuk berbuka ...



JUMPA KEMBALI.....LEPAS BERCUTI 4 HARI DI KG....BARU LER BERPELUANG JENGOK FP SENDIRI ....TP SEMUA KAT BAWAH NI TELAH DISEDIAKAN PETANG KHAMIS LEPAS LAGI SEMENTARA MENUNGGU ANAK HABIS SEKOLAH....TP BARU SEMPAT NAK UPLOAD GAMBARNYA PAGI NI...JD PAGI NI LA BARU DAPAT KUARKAN...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TARIKH ~ 27 julai 2009 (khamis)

hari ni sepanjang hari sibuk kat dapur .....member cik abg buat tempahan utk majlis berbuka puasa....tp x ler banyak sangat cuma tempahan untuk 25 org makan jer... bukan ape ..member cik abg ni dah penah makan masakan kak hanaz masa open house tahun lepas tu yg dia suruh sgt tolong tuh... jadi untuk tidak menghampakan dia dan isterinya yg jelita tu kak hanaz rela jugak la ... itu pun sebab x byk sgt... kalu byk x mampu rasanya...ni la gambar yg sempat dirakamkan dgn keadaan yg berselerak...berterabur macam tongkang pecah...biasa la kan

menu yg dia tempah

NASI TOMATO
AYAM MERAH PANDAN
ACAR
ROTI JALA
KARI DAGING + KENTANG
PUDING KASTAD


maka hari rabu kak hanaz siap beli apa yang patut...pagi ni bangun selesai semua tugas kat rumah terus la masak memasak ni....

mula2 sekali tentu buat puding jagung dulu...nak bagi sejuk nanti ordg makan time berbuka tuh sejuk tekak tu ...hati yg panas pun boleh sejuk skali puding jagung ni puding kastad la cuma kak hanaz tambah satu tin jagung separa krim dan bila masak tu 1/3 bahagian letak pewarna hijau...jadi la 2 lapis gini....



pastu goreng ayam yg memang dah siap garam kunyit semalam lagik....terus masak ler ayam merah pandan .......



roti jala lak sambil menggoreng ayam dam memasak yg lain tuh sambil la menjala....semua nak buat...gelabah juga tp nak panggil org tolong tuh malas lak....cuma tolong membasuh dan mengemas tuh adalah....



potong timun,nenas,carrot,bawang cili sume siap utk acar...simpan siap dlm peti ais..masa nak dekat nanti baru la gaulkan...x ler berair sgt..



sambil2 potong memotong tuh sambil la membuat kari daging ni...



last skali tentu la masak nasi tomato....tpi kak hanaz x letak byk tomato puri tu yg jadi kaler cam ni



ni sesaja sedekahkan sikit conflake madu yg kak hanaz buat 2 ri lepas....utk budak2 yg datang mungkin.... edit lain utk letak resepi....(lynn rujuk sini ya)...dulu kak hanaz dah tulis resepinya tp tak pe lah aletak lagi kat sini....

CONFLAKE BERMADU

bahan2nya

90 gm mentega
1/3 cawan madu
4 cawan conflakes

acuan kertas

caranya,

1- cairkan mentega dalam kuali,
masukkan madu ...sebatikan

2- masukkan conflakes...kacau rata dan angkat

3- masukkan sesudu dalam acuan kertas dan masukkan dlm oven dan bakar 7-10 minit

4- kuarkan dan sejukkan dahulu baru simpan dlm bekas kedap udara

---- boleh tambah kismis,kacang dan bijan----kat atas tuh sesaja kak hanaz tabur gula pasir yang diwarnakan bagi ceria ---



bila dah siap semuanya...kak hanaz antar jer la kat umah diorg...x jauh sgt la....bukan pe terkena lak cik abg kak hanaz dgn member dia tu kena lak gi meeting kat Pulau Carey....tu yg kelam kabut sikit....kalau tidak x ler susah sgt....

semua dah siap utk bertolak balik kg malam ni juga...kebetulah dapat cal pulak adik ipar masuk wad kat hospital sungai petani sebab sakit kepala....memang teruk la pakjang abg we ni kalu sakit kepala nih....migrin yg kronik....harap2 dibulan mulia ni dia mendapat kesihatan yg baik dan cepat sembuh aminnn.......

balik kg malam nih hingga hari isnin malam baru bertolak balik....adusss rugi la 2 malam x terawih....

balik dari kg sibuk lagi utk kuih muih yg ditempah.....

catatan Hanaz ~ walau sesibuk mana pun kita sebagai manusia tp setiap suruhanNYA mesti kita ingati dan lakukan....tanggungjawab sbg insan yg bergelar muslim mestilah diutamakan melebihi segala2galanya. ~ pesanan ini utk diri sendiri,keluarga,sahabat handai dan semua....






View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net