By: HanAz ishak

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 12-Aug-2009 12:46 Email | Share | Bookmark
selepas gathering hari tu.....



sebenarnya lepas gater2 ari sabtu tu x habis kat taman warisan....yg mana HLM ader kelapangan tu terus pegi mandi manda kat pullman....mula tak nak pegi takut terlambat lak gi melaka tp dua hero tu merajuk pulak jadi terpaksa la gi jugak sebab memang dah janji dgn diaorg sebelum tuh....sempat la mandi dalam 1/2 jam jer...



lepas mandi...terus kita gi melaka....masing2 dah penat dan ngantuk....ude ariz tido spai kat umah maklangnyer kat sg udang...mak langnyer ni adik pada kak hanaz....ijun....ader 4 org anak dara semuanya....





kat melaka x kuar gi mana pun ...masing2 dah penat...spai kol 9.00 mlm tu makan malam dah terhidang...lepas makan tu borak2 terus tido spai pagi....pagi pak lang diorang buat roti canai....memang sedap roti canainya...lembut sgt......



dalam kol sepuluh dah bertolak balik....ikut rembau....sajer jalan2 ....kar rembau tu jumpa org jual lemang...brenti beli sebatang....nak makan dgn durian....RM6.00 jer sebatang..... lepas tu singgah pekena cendol leman dawi yg populer tuh...x silap penah masuk majalah 3 satu ketika dulu tp x sempat lak nak rakam semua sebab bateri kamera abis lak lupa nak cas......rugi tul.....



naik highway kat senawang terus lak ke putrajaya sekali lagi ari ahad ni...sesja lepak2 lagi dan makan2 lagi kat taman warisan pertanian.....lepas tu gi tgok pesta floria...ruginyer x dapat ambil gambar....tgok jer ler....tu pun kejap jer sebab org terlalu ramai...bersesak sesak...takut jugak dgn penyakit H1N1 tuh....lepas tu terus jer balik....cakap jer ler gambar x der...

ni plak kuih g kak hanaz buat dan bawak ke gather2 tu...kak hanaz beri nama
HOT LOVELY MOMMA COOKIES.....sebenarnya resepi ni kak hanaz ambil dari CHEF AMELIA MUSTAFA....kak hanaz beli buku resepinya x lama dulu..dari resepi chocolate button tp kak hanaz dah ubah suai ...x guna coklat pun DAN .sesaja guna acuan sampan dan tat cam nie.....lagipun ini yg ader....sabo je lak eee.....harap2 adik HLM suke.... rasanyer boleh la tahan kena dgn bahannye la yg x brapa byk tuh
tp nak watnyer yg melecehkan sikit



HOT LOVELY MOMMA COOKIES

bahan2nya...

bahan A

240 gm mentega
240 gm tepung gandum
240 gm tepung jagung
100 gm gula halus
2 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanila

bahan B

160 gm mentega
160 gm tepung gandum
60 gm gula halus
60 gm tepung jagung
1/2 sudu teh esen vanilla
pewarna merah/hijau/kuning/biru (ape2 jelah yg ader)

bahan C
buah2an campuran
kelapa kering

caranya,

1-- utk A - putar mentega dgn gula hingga kenbang..masukkan kuning telur..putar lagi
masukkan esen vanilla...masukkan tepung sikit2 hingga habis ..uli hingga jd doh yg lembut

2-- utk B - putarkan mentega dgn gula hingga kembang.masukkan vanilla dan tepung sikit2 hingga
habis...uli hingga jadi doh yg lembut....bahagikan kepada 4 bahagian(jika nak 3 warna saja bahagikan 3)
setiap satu bahagian letakkan warna...sebatikan
masukkan setiap bahagian dlm piping beg ...guna star nozzle

3- ambil sedikit doh A masukkan dlm acuan sampan/bunga....tekan dan kemaskan..masukkan pula buah2 an campuran dan tekan sedikit...pipe kan setiap warna kat atasnya dan tabur sedikit kelapa kering

4-- bakar hingga masak...sejukkan dulu baru kuarkan dr acuan...simpan dlm bekas kedap udara...




ni pun kak hanaz buat sempena perjumpaan tuh.... BISKUT KASIH BERTAUT....moga bertaut la tali silaturrahim antara kita kat sini dan kat luar tu...amin....



resepinya nanti dulu... ...


ni lak gambar gather2 lagi sabtu lepas dgn HOT LOVLT MOMMA.... cilok dr cikgu anna....
akak hias ckit ya bg meriah.... TQ ..CIKGU ANNA...











View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net