By: HanAz ishak

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 3-Aug-2009 14:21 Email | Share | Bookmark
jalan2 kat 1 utama dan masakan terkumpul....





hari sabtu lepas zohor kitaorang pegi shoping kat one utama....selalu gak pegi 1 utama ni...dari tumah ader la 45 minit perjalanan..masa kita pegi kebetulan ada promosi utk susu dugro..ade la acara kanak2 kat situ...x der benda sgt cuma bagi penerangan kat budak2 tentang kesihatan dan segala jenis keperluan utk badan...sambil tu ader ler dia buat game sikit kat situ...

pas penat jln2 tu abg we nak makan burger lak so singgah la makan kat burger king ....just ringan2 jer...ni la yg sempat snap ....




ni semua masakan kak hanaz yg x sempat di letakkan kat fp ni...kalu tak silap ada yg masak ari jumaat...sabtu dan ahad cuma wat sotong goreng berempah jerk.....abg we n ude ariz suka sgt....
dua tiga ari ni masak sotong jer sebab masak sikit2 sekali makan jer jadi bila dah suka budak2 ni suruh la buat dan buat lagi tu sebab la spai 3 ari dok masak sotong....kebetulan lak beli sotong segar sgt kat pasar...besar lak tuh....bila masak pun rasanya enak.....tp setiap kali masak tu resepinya lain2....




SOTONG GORENG BEREMPAH

5 ekor sotong saiz besar (tanpa janggut - potong bulat cam cincin)

2 sudu besar tepung beras
2 sudu tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar rempah kari ikan
1 biji telur
garam secukup rasa
air ais secukupnya

quaker oat secukupnya
minyak utk menggoreng

caranya,

1-- dalam bekas masukkan semua jenis tepung,rempah,telur dan garam secukupnya

2-- masukkan air ais sikit2 sambil aduk hingga pekat

3-- panaskan minyak.... celup sotong dalam tepung dan golek2kan atad oat dan goreng garing

4-- angkat dan toskan....hindang





SOTONG HITAM MANIS

bahan2nya,

5 ekor sotong saiz besar - potong ikut suka

3 ulas bawang puting dihiris nipis
1/2 sudu besar lada hitam ditumbuk halus
1 sudu teh jintan manis
2 inci halia di tubuk halus
1 labu bawang besar di potong bulat
1 sudu teh gula dan garam secukup rasa
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap pekat
sedikit air
daun sub/bawang utk hiasan
sedikit minyak utk menumis

caranya,

1- celur sotong dan toskan

2- panaskan minyak dan tumis bawang putih...masukkan halia...biarkan seketika hingga wangi

3- masukkan sotong,kicap manis,pekat,gula,garam,lada hitam juntan manis,kacau sebati...

4- jiKA terlalu kering masukkan sikit air...masukkan bawang besar sebatikan dan angkat

5- hidang dan tabur daun bawang/daun sup...





MASAK KUNYIT SOTONG CILI MUDA

5 ekor sotong saiz besar potong ikut suka
2 inci kunyit hidup (i sudu teh serbuk kunyit)
3 ulas bawang purih tumbuk halus
1 labu bawang besar dipotong 8
10 biji cili muda belah 2
2 inci halia hiris halus
1 sudu teh pati ikan bilis
1 sudu teh jintan manis ditumbuk halus
1 helai daun kunyit hiris halus
2 batang serai hiris halus
garam secukup rasa
minyak utk menumis

caranya,

1- panaskan minyak, tumis bawang putih hingga wangi...masukkan bawang besar...biar layu

2- kunyit hidup ditumbuk halus dan digaul dgn sotong...kemudian masukkan dlm kuali

3-biarkan hingga sotong kecut sikit dam masukkan semua bhan lain....biarkan mendidih seketika dan angkat...


** coretan hanaz~ x perlu masukkan air ...air dari sotong tu dah cukup**


DAUN KADUK....semua kenal kan....kak hanaz ambik kat kg masa blik ari tu satu plastik juga la....byk kat keliling rumah kat kulim tu....arwah MIL kak hanaz memang suka buat kerabu atau sumbat dlm ikan utk goreng atau bakar....memang sedap bagi sesiapa yg gemar ulam ulaman nih. ...kerabu kaduk ni pun arwah la yg ajarkan kak hanaz....sebab mak manis kak hanas x penah buat ,,,kalau daun kaduk tu cuma celur dan cicah sambal belacan jer...



KERABU KADUK UDANG KERING

daun kaduk dibasuh dan dihiris halus (lebih kurang 1 mangkuk kari tu)
2 sudu besar udang kering (guna udang kepal) basuh dan sangai sikit
garam secukup rasa
sedikit gula
1 sudu besar air asam jawa
1 labu bawang besar dihiris halus

bahan kisar halus/tumbuk

5 biji cili padi
sedikit belasan
2 barang serai
3 sudu besar kelapa parut

caranya, dalam bekas...campurkan semuanya....kacau sebati dan hidang






CENCARU GORENG DAUN KADUK

3 ekor sensaru saiz sederhana di belelah belakang
digaulkan dgn serbuk kunyit dan sedikit garam

intinya,
10 helai daun kaduk dihiris halus
1/2 biji kelapa parut (guna separuh je)
5 biji cili padi
sedikit belacan
1 batang serai dihiris halus
2 ubiji bawang merah
sedikit air limau nipis
garam secukup rasa
1 biji telur

minyak utk menggoreng

caranya,

1 - tumbuk cili,belacan serai dan bawang hingga halus

2- dalam bekas..masukkan bahan tumbuk,kelapa parut,daun kaduk,garam,air limau nipis...sebatikan

3- maskkan garam secukup rasa dan masukkan telur ..kacau sebati

4- masukkan inti dalam ikan..

5- panaskan minyak dan goreng hingga garing...angkat dan hidang


** catatan hanaz ~ telut tu gunakanya menghalang inti dari terkeluar masa menggoreng selain menambah keenakkan rasanya **



ni pulak sesaja je buat utk abg we dan ude ariz...diorg ni suka bawa bekal gi sek makan dgn kawan2... kebetulan jer beli yg siap dah kat tesco tuh ...offer jd buat jer la ...malas nak simpan2 nanti hapak lak tepungnya.... ..BUAT PUN PAKAI GITU2 JERK...X LAWA PUN TP OK LER RASANYA TU RESEPINYA ADER KAT KOTAK TU.....nona punya....

BISKUT CORNFLAKES RANGUP -
tepung segeranya tu 400 gm balik cuma tambah
150 gm mentega dan sebutir telur...aduk sampai jg doh
bulat2kan dan tekan s=dgn garpu...;etak la sikit coklat urai
bakar hingga kekuningan....siap...






ni baru jer ambil kat blog adik LAVENDER.... gi jgok bloq dia pas tu tgok 7 kalimah suci ni terasa amat berguna utk kak hanaz dan keluarga sesiapa saja mengingati nya....moga dapatkeberkatannya...
TQ LAVENDER... sapa2 nak kenal dgn adik nie sila ke http://ceritalavender.blogspot.com/










TERIMA KASIH......


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net