By: HanAz ishak

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 22-Jul-2009 03:10 Email | Share | Bookmark
masak2 sebelum balik kg ....



ni masak2 semalam dan hari ni....kek ni beli tepung yg siap dah kat tesco....tgok offer beli jerk...ok gak rasanya....leh la bawak blik kg kalu sempat








VANILLA CUP CAKE MIC

400 gm tepung kek cawan perasa vanilla nona
4 biji telur
120 gm mentega cair
120 gm air

caranya,

1-- campurkan semua dan putar dgn kelajuan tinggi 1 minit dan kurangkan kelajuan dan
purat lagi hingga betul2 kembang

2-- bahagikan adunan kepada 2...letak la apa2 warna kesukakan

3-- masukkan dalam cawan kertas 2/3 penuh dua2 bahagian sama rata....hias dgn coklat urai

4-- bakar hingga masak.....senang kan guna tepung ni




ni pulak biskut yg kak hanaz campurkan macam2 caca merba orang kata....
byak sgt abg we dan adiknya ariz ni membeli tp makan x penah habis...last2 depa tempek dlm peti ais berlambak2.....conflakes ada,honey star ada,coco crunch ada ...kan ke membazir tu....dah nak balik kg ni kak hanaz guna la buat biskut utk habiskan semuanya....kat kg tu ramai senang apa benda bun habis kalu bawa balik....yg herannya depa ni pun selera makan ...emmmm rebut2 sedap ler......


CRUMBLE CONFLAKES MIX
x der sukat2 nya...guna apa yg ader....

conflakes
coco crunch
honey star
mentega
gula castor
sedikit madu
bijan hitam
sedikit tepung

campurkan semua....ramas2 hingga sebati...masukkan dalam acuan kertas kecil dan
bakar hingga masak.....siap..letakkan dlm bekas kedap udara


ni baru jer buat pagi ni....teringin sgt nak wat roti...buat ban cam ni jer la....guna air daun pandan bg wangi.... kaya isi dalamnya...alhamdulillah menjadi sgt....lembut dan gebu....
sebenarnya resepi ban ni resepi basic utk roti yg kak hanaz ambik kat fp marlida. http://marlida.fotopages.com ...tp guna utk buat ban ni....TQ IDA.....SEDAP...tp tengok la rupanya bila masak tu x la berkilat dan menarik sgt.... tp dah jd nama lain ni ....






ROTI KAYA PANDAN.....
(Roshayati Johari dan marlida)
Ingredients :

(A)
500g bread flour/high protein flour
100g sugar (letak 50gm je)
1 teaspoon salt
30g milk powder (x letak)
1 teaspoon bread improver (optional)
1 teaspoon bread softener (optional)
4 teaspoons instant dry yeast

(B)
250ml water (akak guna santan blend dgn 3 helai daun pandan)
1 egg (lightly beaten)

(C)
40g butter
40g shortening

kaya secukupnya

Method :
1. Mix well all ingredients in (A)
2. Add (B) into (A) and knead till smooth.
3. Add (C) and continue kneading till smooth and shiny and dough does not stick to your hand.
4. Leave to prove for 30 - 40 minutes.
5. Punch down the dough to let the air out.
6. Divide the dough according to the weight you wish. Make into balls and leave to rest for 10 minutes.
7. Shape accordingly.
8. Leave to prove for 40 minutes - 1 hour.
9. Preheat oven 180C. Bake till golden brown. (about 15 minutes)



ni pulak isi2 ayam yg terbengkalai membeku dlm peti ais....jd buat la masak asam berampai ni...
utk buka puasa senin lepas kalu x silap



AYAM ASAM BERAMPAI

bahan2nya

300 rm isi ayam potong dadu
2 barang serai hiris halus
5 ulas bawang putih belah 2
5 biji bawang merah belah 2
1 biji tomato belah 8
2 biji cili merah dan hijau belah 2
1 sudu teh lada hitam tumbuk kasar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh biji sawi
4 sudu bear air asam jawa
1 sudu teh serbuk pati ayam
1 sudu teh gula
sedikit daun sup
garam secukup rasa
2 sudu besar minyak

car2nya

1-- panaskan minyak
2- masukkan ayam ....goreng sedikit biar masak
3- masukkan semua bahan lain termasuk air asam
4- renehkan biar sebati semuanya dan angkat...siap.


NI LA ENTRY LAST KOT UTK MINGGU NII....KAK HANAZ N FAMLY NAK BALIK KG KAT KULIM N BALING MALAM ESOK.....JUMAAT TO AHAD KAT SANA....JUMPA LAGI MINGGU DEPAN SEMUA SAHABATKU YG DIKASIHI.....




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net