By: HanAz ishak

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 22-Jun-2009 20:34 Email | Share | Bookmark
kudap-kudapan



semalam abg we ada klinik upsr kat sek.men.sains batang berjuntai dari pagi hingga petang...
jd petang tu kita gi ambik abg we dan terus gi kat fruit farm btg berjuntai....luas dusunnya tp x boleh masuk lagi...baru dalam ubahsuai.... singgah la kat gerai yg ader kat situ ...maka abg we ternampak la karipap mini yg sememangnya menjadi peberetnya....sibuk nak beli tp ibu x kasi...heheheh bukan ape nampak x brapa berkenan....
so pagi ni ibu pun buat projek karipap mini....dan terlebih rajin terus buat kuih tiram.....
tengahari balik sek... abg we n aris suka sangat...spai bawa bekal gi sek agama...emmmmm
kebetulan serunding daging masih ader dalam peti ais ....lama dah terperuk kat situ ....projek berjalan lancar la....karipap mini ni kalu serunding bilis lagi sedap... ape--ape lah janji jadi ya...






KARIPAP MINI
sumber - myresepi tp dah ubahsuai sikit
( 130 -140 keping )

BAHAN DOH :-
2 sb minyak sapi
100 ml air
1/2 sk garam
1 biji limau kasturi ambil jusnya (x bubuh pun tp still rangup)
225 g tepung gandum

sedikit tpg gandum bancuh dgn air biar pekat untuk jd gam

INTI :- SERUNDING KERING....DAGING,AYAM ATAU BILIS.....sukahati

Cara-cara Untuk menyediakan doh :-

Minyak sapi,air,garam dimasak hingga mendidih.Masukkan jus limau dan matikan api.Tuang air minyak yg panas ini kedalam tepung dan uli hingga sebati.Diamkan 10 min.
Canai doh nipis2,terap dlm acuan mini karipap..sapu dgn gamnyer tadi dan kepit rapat2...sahih x terbuka masa kita goreng
Buat hingga habis dan goreng terendam dlm minyak banyak sambil digaul2 hingga karipap garing kechoklatan sama rata.Angkat dan toskan.
Siap utk disajikan.Jika ingin menimpan,sejukkan karipap mini dan simpan dlm bekas kedap udara
.





KUIH TIRAM
sumber - myresepi

Bahan-bahan,(buat separu adunan saje)

500gm tepung
1 biji telur
2 sudu margerin
sedikit garam
160ml air
**6 sudu tepung jagung** (pakai tpg gandum gak tp jdi)
**6 sudu minyak**

Cara-cara

Satukan bahan bertanda ** sehingga menjadi smooth paste, ketepikan sementara.
Satukan semua bahan lain, sehingga menjadi doh yang licin dan senang diuli. (kalau lembik tambah tepung sikit..& kalau keras, tambah air)
Uli doh supaya jadi nipis. Off coz akan dapat size yang lebar. Kalau nak senang, bahagikan doh kepada beberapa 4 bulatan kecil baru dicanai. **note: kalau buat canai besar, kita akan dapat kuih yang besar & cepat habis kerja
Sapukan doh yang dah dicanai tadi dengan paste tepung jagung..sapu rata.
Gulung kemas, kemudian potong kecil lebih kurang sebesar ibu jari. Amik ketul kecil tadi & canai leper.
Goreng hingga kekuningan & sira dengan gula halus. Simpan dalam bekas kedap udara





aiskerim batang gini dulu2 tok selalu buat....ni ibu sesaja buat sebab geledah stor td jumpa plastik aiskrim thun bila pun x tahu...kebetulan dalam peti ais masih ada durian yg membeku dan kacang merah pun ada satu tin ibu beli kat tesco minggu lepas...ingat nak buat pUding x jadi last2 jadi aiskerim ni....hepi la anak-anakku ari ni.....2 perasa lagi tu ....TOK DULU buat aiskrim sirap...asam boi...milo dan macam2 perisa...senang....

[AISKRIM..... sgt ringkas dan cepat

bahan-bahannya,

satu cawan isi durian (satu tin kacang merah)
3 cawan air
1 helai daun pandan
sekotak susu - guna susu kotak penuh krim ducth lady
gula secukup manis
secubit garam

caranya,
- mesin durian atau kacang merah bagi separuh hancur dengan air
- masukkan dalam periuk...tambah gula dan daun pandan juga secubit garam
- biarkan mendidih dan kacau selalu .
- tutup api dan masukkan susu....biarkan suam
- baru masukkan dlm plastik aiskerim...ikat rapat dan bekukan....
****boleh buah kacang hijau dan apa rasa pun....*******


SAYANG SAHABAT SEMUA


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net