By: HanAz ishak

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 3-Jun-2009 05:47 Email | Share | Bookmark
masakan lagik...tiada cerita lain....



JUTAAN TERIMA KASIH BUAT SEMUA SAHABAT YANG MENGHULURKAN UCAPAN DAN DOA BUAT DIRI INI..... SEMOGA SAHABAT SEMUA JUGA SENTIASA DI RAHMATI DAN DILINDUNGI OLEH ALLAH SWT........AMIN.....



semalam jengok2 fp nuanza tgok bubur kacang so teringin lak nak makan....lagipun kacang hijau sememangnya masih ade lagi dalam almari dapur tu....tgok sagu pun ade dan kelapa sememangnya byk...so rendam kacang hijau sambil2 masak nasi untuk lunch.....resepinya lebih kurang yg nuanza buat cuma x letak susu ...

cuma ariz ni suka makan bubur kacang mesti sagunye lebih so taruh la lebih sagunya.......



BUBUR KACANG

bahan2nya,
1 cawan kacang hijau (sangai danndirendam 3-4 jam)
1 1/2 cawan air
1/2 cawan sagu kecil (basuh dan tos)
1 cawan kemancar santan
3 cawan santan pekat
1/2 cawan gula merah (masak dgn 1/2 cawan air dan tapis)
2 sudu besar gula pasir
garam secukup rasa
1 helai daun pandan

cara2nya,
- rebus kacang hijau dengan air hingga empuk dan lembut.
- masukkan kemancar santan,sagu dan didihkan sedikit
- masukkan gula merah,gula pasir dan daun pandan biar semuanya sebati
- masukkan santan pekat dan biarkan mendidih sebentar
- hidangkan....




ni pula cokodok pisang sarapan pagi tadi...dah lama x buat cokodok...asyik goreng pisang jer..minggu lepas tebang pisang raja kat belakang rumah ...dah kuning sikit buat pisang doreng pas tu terbiar ranum teringin lak buat cokodok....jd buat la cokodok stail mak selalu buat bubuh kelapa parut...emmmmmm memang bangkitkan nostalgia tulllllll



COKODOK PISANG BERKELAPA
(x sukat pun buat td...pakai campak jer)

bahannya,(agak2 jer)

8 pisang raja yang dilecek (pisang ape pun boleh)
1 cawan kelapa parut
2 sudu besar
1/2 sudu teh daram
1 1/2 cawan tepung gandum
minyak untuk menggoreng

caranya,
- campurkan semua dan bila minyak panas...jemput2 dan goreng la. sampai kekuningan..sempoi




asam pedas ni pulak buat untuk lunch ari ni.... bahan dah ade ikan....malahan bendi kat belakan umah pun byk so on ler.....
tp ikan ni x tahu nama pun pakai beli kat pasar x tanya ikan ape....tp segar sangat...
asam pedas ni sempoi2 jer buat....



ASAM PEDAS - IKAN

baha2nyer
4 ketul isi ikan -apa2lah
5 sudu cili giling
5 sudu air asam jawa
1 cawan air
1 biji tomato di belah 4
1 batang serai
3 ulas bawang putih dihiris halis
3 biji bawang merah di hiris halus
1 sudu teh herba campur2 sudu besar minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa
5 batang bendi

caranya,
- panaskan minyak,tumins bawang putih,bawang merah,halba campur dan serai.
- bila dah wangi masukkan cili...biarkan sebentar
- masukkan air asam jawa dan air
- masukkan ikan,garam dan gula...biarkan mendidih
- masukkan tomato dan bendi....biarkan mendidih dan kacang empuk...

- hidang....



ni dok sesaja petang kemarin...ambil kelapa muda teringin lak buat coconut shake..... aiskrim vanilla x de ...yg ade tu cuma aiskrim straberry kegemaran bag we n ude aris so guna yang mana ade jer....
bila dah buat ...minum sedap gak...berkrim dan lunak bila ke tekak.... jadi letak la namanya air kelapa straberri berkrim..... nama omputihnye leh la kot panggil STRAWBERRY COCONUT SHAKE..... betul ke tu




AIR KELAPA STRAWBERRI BERKRIM

air kelapa muda
isi kelapa muda
ais
aiskrim perisa strawberri
sedikit gula
secubit garam - kalau suka

* campurkan semua dan blend.......hidang




Terima Kasih Daun Keladi
Senang nati Kunjunglah lagi....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net