By: HanAz ishak

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 13-May-2009 12:00 Email | Share | Bookmark
mai masak 3 - paipizza



sejak sambut hari ibu hari tu banyak yang akak masak kat dapur akak tu...dari buat cup cake untuk bagi kat pengantin dan sendiri makan,akak ade masak pizza untuk my anniversary....pas tu semalam buat kek untuk cikgu abg we...hari ni pulak masak pai sesaja untuk makan sendiri....

selalu akak buat pai yang intinya pedas...ari ni cuba buat pai buah bermadu lak ...makan petang petang nanti sambil buat kebun sayur belakang umah...mau tak sihat

kulit pai ni akak saje jer tambah oat & kelapa kering tapi hasilnya tak mengecewakan wangi dan sedap dimakan....



PAI BUAH BERMADU

untuk kulitnya(pastri)
300 gm tepung gandum
150 gm mentega
2 sudu besar oat segera
2 sudu besar kelapa kering
1 sudu teg garam halus
1 sudu teh serbuk penaik
2 sudu besat gula castor
1 sudu teh esen vanilla
air sejuk dari petiais secukupnya

1 biji telur untuk sapuan atas pai

caranya,

- ayak tepung dan serbuk penaik.
- campurkan semua bahan kering, sebatikan.
- masukkan mentega dan esen vanill .....ramas dan gaul hingga jadi seperti serbuk roti.
- masukkan air sejuk dan gaul hingga jadi doh yang lembut....
uli hingga sebati...

intinya,
2 biji epal hijau (potong dadu)
2 biji buah pear (potong dadu)
2 sudu buah-buahan kering campuran
1 sudu gula perang
2 sudu besar madu
1/2 sudu teh garam halus
1 sudubesar tepung jagung
1 sudu teh mentega
2 sudu besar susu segar/susu cair

caranya,
- cairkan mentega. masukkan buah epal,pear dan buahan kering.
- masukkan gula perang,madu dan garam.
- biarkan buah layu sedikit masukkan susu dan akhirnya masukkan tepung
jagung.....kacau sebati hingga masak.

cara buat pai,

canai dan tekan dgn acuan bulat atau guna muka gelas.
- masukkan dalam acuan pai dan kemaskan kelilingnya.
- masukkan inti ....tutup pai dgn doh yg dipotong memanjang ...
- sapu dengan telur
- bakar hingga kekuningan dan masak.



pic ni snap masa nak masuk oven...yg dah masak dah x sempat dah

PIZZA TUNA (SARDIN)

doh,

4 cawan tepung gandum
1 sudu besar susu tepung
1 sudu besar yis (mauripan)
2 sudu teh gula
1 sudu teh garam
1 cawan air

caranya,

- masukkan semua bahan.
- uli hingga menjadi doh yang lembut dan kenyal.
- tutup dgn plastik dan biarkan doh mengembang lebih kurang 30 minit - 40 minit.
* masa uli doh tu kalau rasa kurang air tu tambah la sikit ye*

topping
1 tin sardin tuna (ambil ikan aje)
2 sudu tomato puri
2 sudu sos cili
2 labu bawang bombay(potong dadu)
1 biji lada benggala(potong ikut suka)
1 sudu teh lada hitam(saje tambah bg pedas)
1 sudu teh oregano
garam secukup rasa
keju mozarella
1 sudu minyak

caranya,
- ikan di hancurkan.
- panaskan minyak, masukkan bawang,tomato puri,sos cili.
- kemudian masukkan ikan tuna, lada benggala dan oregano
- letakkan garam secukup rasa.

cara buat pizza,
- canai doh...ikut citarasa sendiri tebal atau nipis
tabur keju mozarella.(akak buat kecik2 nampak cute)
- letakkan topping tuna
- tabur mozarella lagi
- biarkan pizza mengembang dulu gan bakar hingga masak.

topping pizza ni akak buat ikut citarasa anak2 akak. toppingnya yang ada bawang dan lada kena masak layu dulu kalau tidak diaorang x nak makan.
pizza ni macam2 cara dan topping dia macam2 boleh letak...sambal bilis pun akak sental gak.
ikut selera kita masing2...anak akak suka cam ni dan kekadang topping nye cuma susun sosej dgn keju je....diaorang akan makan dengan sos pulak.....macam2 ade kalau letak sayur bila makan semua dipilih buang





ni kek coklat untuk cikgu abg we....baru nak belajar ...x la sempurna sangat deko nya...

KEK COKLAT LEMBAB
( sumber dari myresepi )

Bahan A
2 biji telur gred AA
2 cawan tpg gandum
1 cawan myk masak
1 cawan gula
1 cawan susu segar
1 susu teh baking powder
1 sudu teh soda bicarbonate
3/4 cawan serbuk koko

Bahan B
1 cawan air panas yg sedang mendidih

Campurkan semua bahan A.. Kacau je guna whisker...Bila dah sebati.. masukkan air panas.. Kacau
sebati.
Boleh bakar atau kukus....tp akak bakar.

aising nyer guna krim mentega jer letak serbuk koko....


ni cup cake untuk cikgu abg we & ude kat sekolah rendah dan sekolah agama......
akak buat kek coklat lembab dan kek span aroma pandan.....
dekonye same je la sebab yang tu jer la pandai pun
nak kena gi menuntut ilmu lagi ni.... apa pun rasanya ok ler janji dapat bagi
yg buat sendiri ....usaha sendiri..puas hati..



KEK SPAN AROMA PANDAN
(rujuk kat myresepi)

bahan2nya,
5 biji telur
gula 150 gm
1 sudu besar ovelett
150 gm tepung superfine (tepng gandum biasa pun leh la)
80 ml minyak /butter cair
80ml pes dari daun pandan
sedikit pewarna hijau
1 sudu teh baking powder

caranya,
- pukul telur,gula dan ovelett hingga kembang dan pekat.
- masukkan pes pandan dan pewarna
- masukkan tepung yg telah diayak dgn baking powder
- akhir sekali masukkan minyak
* masa masukkan tepung gunakan senduk kayu jer*
- masukkan dalam kertas cup cake dan bakar le hingga masak.....

aisingnya akak gunakan 1 cawan krimwell + 1 cawan gula aising (kurang manis sikit)


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net