By: HanAz ishak

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 8-May-2009 12:32 Email | Share | Bookmark
cup cake & deco



hari ni setengah hari dok kat dapur jer.....buat cup cake dan terus berbedak dan gincukan ia...bagi lawa2 sebab cup cake ni nak hadiahkan pengantin esok..... anak pekerja asben ni nak kawin....
semalam dok pikiaq2 nak bagi apa ....bangun pagi rasa nak try buat cup cake dan berdeco terus niat suci ni hingga ke zohor......amboi mak deco sesungguh hati ......

resepi kek ni selalu buat...sumbernya majalah wanita tp x ingat la bila sebab dah lama dah kek coklat mocca dan satu lagi buat perasa pisang jer..... deconya guna aising mentega jer...pas tu akak ade buat biskut love strawberry....ni pun untuk kasi kat umah kenduri gak....nak kata akak ni pandai deko x la terer sangat ....sikit2 baru belajar.....

sebelum jengok resepinya kita lihat dulu pic dia.......

ni baru kuar oven...bagi cool dulu...
ni sesaja letakkan kelapa kering n buah buahan kat aras kek coklat tu....


KEK CAWAN COKLAT MOCCA

250 gm butter
250 gm gula halus
250 gram tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda
5 biji telur - 3 asingkan putihnya
3 sudu besar serbuk koko
1 sudu besar serbuk kopi segara
1/2 cawan susu (susu cair /segar)
1 sudu teh vanilla

caranya.......
-ayak tepung,baking powder dan soda.
-panaskan susu,masukkan serbuk koko dan kopi ....kacau sebati biarkan sejuk
-butter dipukul dgn gula hingga kenbang.
-masukkan telur satu persatu .....
-bila sebati masukkan tepung silih berganti dgn coklat yg dimasak tadi...
-putih telur dipukul hingga kental kemudian masukkan dan kaup balikkan dalam
-adunan kek tadi....masukkan dalam acuan kertas dan bakar hingga masak.............

KEK CAWAN AROMA PISANG

125 gm tepung naik sendiri
130 gm gula halus
4 biji telur asingkan putihnya
4 sudu besar minyak jagung
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh krim tartar
1 sudu teh perisa pisang

caranya,
-putih telur dipukul hingga kembang bersama krim tartar.ketepikan
-kunig telur dipukul bersama gula dan minyak jagung hingga kembang.
-masukkan perisa pisang,garam dan tepung.
-campurkan telur putih dalam adunan kek dan kaup balik hingga sebati.
masukkan dalam acuan dan bakarlah hingga masak.....jgn sapi hangit dah

AISING MENTEGA
1 cawan mentega tanpa garam
3 cawan gula aising
3 sudu besar susu segar
1 sudu teh esen vanila

caranya - pukul jer semua hingga kembang , putih dan gebu......

BISKUT LOVE STRAWBERRY

bahannya,
150 gm butter
50 gm gula caster
20 gm susu tepung
20 gm tepung jagung
180 gm tepung gandum
30 gm kelapa kering
1 sudu teh esen strawberry
1 sudu teh pewarna merah
1/2 sudu teh baking powder
1/2 biji telur

caranya,
-ayak tepung jagung,tepung gandum dan baking powder.
- pukul mentega dan gula hingga kembang,masukkan telur dan sebatikan.
-masukkan esen dan pewarna.
-masukkan kelapa kering,susu tepung,tepung jagung dan tepung gandum...gaul
sebati.(jika doh terlalu lembut campurkan sedikit tepung lagi tp jika terlalu keras
campurkan susu sedikit)
-canai dan terap dengan acuan hati....tabur sedikit kelapa kering atasnya dan
bakar hingga masak....sejukkan ....
-conteng la atas biskut ni dgn coklat putih yg dicairkan....saja la nak bagi
cute sikit

haiiiiiii......dah jadi cam hari raya lak

**************************************************************************************************************************
di sini jua nak syer sikit info tentang KELAPA. @ nyiur @ nyok ... dok belek2
majalah lama ni terbaca la perkara menarik tentang kelapa nih .....kelapa ni memang
selalu kita guna... dan jadi keperluan bila memasak kan....


ok la mai kita baca2 sat.....

*** kelapa berasal dari kepulauan Pasifik iaitu kepulauan Melanesia...berasal dari keluarga Palmae...nama sintifiknya Cocos nucifera L.
*** mengandungi vitemin A, B dan C.
*** tumbuhan serbaguna - daun muda dijadikan kelongsong ketupat - urat atau lidi di buat penyapu, kraf tangan, lidi satey - sabutnya dibuat tali,tikar,berus,isi tilam sofa dan ubat nyamuk.
*** umbut nya boleh dimakan mentah atau buat sayur....buat kerabu best nih
*** air kelapa mujarab utk keracunan, cirit-birit,sembelit dan jika dicampur dgn sena mekah boleh dibuat penawar batu karang....
*** jambak bunganya diikat dan ditoreh untuk mengeluarkan nira dan dijadikan minuman, gula melaka dan diperam jadi cuka.
*** akarnya ditumbuk lumat utk rawatan penyakit kelamin.....akar kelapa juga ditumbuk halus bersama tulang angsa utk merawat keracunan akibat termakan buah kecubung
(x tahu la kecubung tu cam ner )
*** akarnya juga boleh direbus dan minum airnya untuk merawat pendarahan,cirit-birit,demam panas,maslalah hati,demam kuning dan brokitis.
*** pokok kelapa menghasilkan 75 biji kelapa setahun
*** tempurung berguna sebagai bahan api,barang perhiasan dan alat muzik.
*** air kelapa diguna untuk kesihatan dan kecantikan - badan gatal,demam denggi, hilangkan jerawat,mencegah uban meningkatkan ghairah seksual dan jadikan suara merdu.....kena minum bebanyak nih
*** terdapat 3 jenis pokok kelapa iaitu gading,pandan dan mawar.
*** ketinggiannya menentukan kesuburan dan jangka hayatnya....boleh hidup hingga 50 thun......


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net