By: HanAz ishak

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 31-Mar-2010 03:54 Email | Share | | Bookmark
cuba utk kali ke 2!!!

 
 
 
View all 4 photos...
assalamualaikum....

wahhhh....!!!!!!!!!!!!!!!

rajin lak kh nak mengupdate...
baru jer lepas mencuba buat kek yg dihiasi dgn steam buttercream.....ni sebenarnya kali ke 2 buat...kali pertama kh over stim bc jd minyak...kali nih lebih berhati2 .....dalamnya kek coklat yg kh buat pagi2 buta n sejukkan terlebih dulu....telur lak habis....kebetulan tgok ida wat kek tanpa telur so kh pun wat la jugak....alhamdulillah menjadi ....kh kukus lembut n gebu jer...

x der org order pun cuma utk kh belajar2 kat dapur kh sendiri.....memang cantik n mulus jer nc kalu wat gini.....kh x ler beria ria menghiasinya sekadar nak cuba bc nih jer so yg tepi2 tuh pakai paip jer....lepas nih dah boleh ambik order kek dgn steam bc nih tu pun kalu ada yg order....
org lain dah ke marikh ....kh baru dok mengintai everest ....tp tak per la cuba pelan2 akhirnya boleh la n jadi juga.....belajar dari kesilapan....






kek ni x der telor....

Crazy Chocolate Cake (Aludra:MyResepi)
ida ambik kat umi aishah....KH COPY LAK DARI IDA.....tq dear,

Bahan-bahan ( 1 biji kek )
• 1 cawan tepung gandum
• 1 cawan gula halus
• 3 sudu besar serbuk koko
• 1 sudu kecil baking soda
• 1 sudu kecil baking powder
• 1/2 sudu kecil garam
• 1/3 cawan minyak canola/minyak sayuran
• 1 sudu besar cuka (x der cuka so kh perah lemon)
• 1 sudu kecil vanilla
• 1 cawan air sejuk (oleh sebab susu segar byk kh gantikan ia)

Cara-cara
1. Dalam mixing bowl, masukkan semua bahan yang kering (tepung, gula, koko, baking soda, baking powder, garam). Gaul sebati.
2. Pastu, masukkan semua kandungan cecair, (minyak, cuka, vanilla, air) dan gaul sebati.
3. Masukkan dalam loyang yang dah disapu mentega/minyak sedikit.
4. Bakar dalam oven pada 180C selama 30 min atau hingga tester bersih bila dicucuk keluar dari kek.
KH KUKUS......
5. Boleh dihias dengan frosting kegemaran masing2


kh ambik n rujuk kat myresepi.....sumbangan Loveliana.....tq....(walau dia x masuk sini tetap berterima kasih.... )

Steamed Buttercream

Bahan-bahan ( 1 bijik cake )
Boleh gunakan resipi buttercream apa sahaja,asalkan resipi yg tidak mengandungi telur dan bukan freshcream

Siapkan sebijik cake

1- Cara-cara Masak Buttercream yang telah di pukul gebu atas api kecil dengan masa cukup 3 minit sahaja, jaga jangan sampai terlalu cair.

2-siapkan cake yang siap di siram dengan buttercream. masukan sekejap cake kedalam peti ais bagi sejuk

3-Siramkan buttercream yang dah di masak tadi diatas cake, siramkan masa panas2 dan merata keatas seluruh cake.

4-Diamkan selama 5 minit dan buttercream akan segera membeku.cake siap di hias

5-Dengan cara steamed buttercream,akan di dapat hasil yang sangat halus.licin dan mulus,tak payah lagi membuang masa dan tenaga hanya utk melicinkan butterream atas cake.


....selesai....jumpa lagik...


Tuesday, 30-Mar-2010 01:41 Email | Share | | Bookmark
ke teluk intan,shah alam dan puchong

Assalamualaikum....

sabtu baru2 nih kh n co gi teluk intan utk menghadiri majlis perkahwinan kawan lama asben n kh sendiri(india)....dulu kami sama2 kerja kat kota tinggi...kawan nih sebenarnya dah pencen ...kami panggil untie n uncle cc. valoo....tp sebelum gi majlis nih sempatla kami berkunjung kerumah sahabat fp/fb iaitu umi aishah si tukang kek glamor, dan cantik manis tuh... ....asben aishah yg spoting tuh tunggu kami kat simpang masuk lagi sebab nak cari rumah yg pertama kali pi nih susah sikit....kali ke2 n 3 n seterusnya nanti tentu senang....

alhamdulillah kami sapai di sambut dan dilayan mesra....seronok sgt....dgn aishah n co nih dah 2 kali la jupe....dulu aishah bertandang umah kh nih giliran kh lak tp yg syoknya gi umah tukang masak leh makan sedap2 kali telah dijamu dgn pizza yg lazat.....mee bandung yg 2 mangkuk kh santap dgn coctail lagik.....

memang sekejab jer rasanya...sapai kol 4 lebih hingga kol 6....kejab ker???? sejam lebih makan2 dan borak2 bab masak n kek rasa x puas...tp sempat la kami berkongsi tentang cerita ceriti bab kek nih.....anak2 kh sempat gak lak menggodam tenet kat umah aishah sekali putera n puteri aishah main game jer la keja nya tuh!!!!

nak blik pun sempat lagi dihadiahkan dgn sebijik kek lapis pandan yg besau...hingga balik bagi la sikit kat jiran tetangga....sedap tau...tq aishah n co...memang x serik nak gi teluk intan lagi.......kalau masa byk hari tuh ingin juga nak kontek baayah tp masa suntuk sgt nak kejar 2 majlis lagi.....emmmm





dalam kol 6 kami bergegas ke majlis kawin anak untie nuncle cc valoo kat hutan melintang 15 minit perjalanan dari umah aishah....masa sampai pengantin dah pun datang....kat majlis tuh x sangka kh jumpa kawan kh yg sama2 kerja kat kota tinggi dulu...x sangka dia pun hadir sama....dah 2 anak dah skarang siti murni nih...siti skarang tinggal kat simpang renggam jd cikgu mengajar tarian zapin...mau dak badannya slim melim tu... byk cerita dan kenangan kali kongsi tp tak lama sebab lepas magrib kami bertolak balik.....kat majlis nih kami cuma minum dan x makan apa2 ...masih kenyang lagik pekena kat umah aishah....



ingat nak pegi majlis satu lagi kat sg buloh tp x sempat dah...majlis yg nih habis kol 8...so memang x pegi....jalan slow2 jer...singgah satey hut abg we afiq nak makan nasi paprik lak n kh pekena aabc jer....sapai umah dah kol 10 lebih.....nasib kek aishah bagi masih utuh.... TQ SEKALI LAGI AISHAH N ASBEN YG BAIK HATI...NANTI NAK GI KH BGTAU 2 MGGU AWAL YA LEH KILATKAN LAGI LANTAI TUH... ....kh minta maaf jika ada perkara yg x menyenangkan dari kami terutama 2 hero yg duk x diam

*********************************************************************************************************************
Ahad pulak pagi2 dah gi joging kat bukit melawati(joging gak walau x turun pun timbangannya)
balik mengemas n memasak sikit sebanyak utk bawa bekal kelah kat tasih shah alam....lepas semua seleai kol 12 tghari kami bertolak.....sapai sana punya la byk org....tempat dia kan....sempat la tgok rombongan bintang2 populer kat jalan situ tp nampak motor n bas jer la...artis dok dlm bas x nampak...
kami makan2 n 2 hero main2....dok x lama ujan la pulak kami bergegas ke agquarium tgk ikan lagi..anak2 x puas2 tgok ikan



lepas lepak puas kat situ pkul 3 kami bertolak ke puchong utk menghadiri majlis bday eyrfan hero liya tu....sampai pun dah kol 4 lebih kot....elok tgh dok tiup lilin....byk makanan disediakan ...roti jala,mee goreng dan macam2 lagi....jumpa byk kawan hlm n nurul.....posing2 sikit jer tu pun kamera org...kamera kh x der la sgt...TQ AS BAGI GAK BUAHTANGAN KAT 2 HERO KH ....WALAU X PEGI BDAY AIN SABTU TUH.... besr sgt ariz dalam keta habis diselongkarnya yg ain n eyrfan kasih...emmmm nama pun anak2



jumpa lagi.....



Saturday, 27-Mar-2010 04:59 Email | Share | | Bookmark
order lagik!!!!

assalamualaikum...

Alhamdulillah dapat order lagi hari nih dari jiran2 kat ladang nih jer....
kek n cup cake ncake yg simple2 jer dekonya .....org dah minta simple2 so x payah la nak tambah2 kan....x nak bc byk2 just sikit2...kemarin gi kedai kek x buka la pulak.....nak beli acuan suffles...last2 buat la paper cup jer....gini la jadinya....coklat moist cupcake n cake






ni lak apa yg kh masak beberapa hari yg lepas....ke minggu lepas...dah x ingat dah....utk makan petang...sibuk ariz dok lapar2 jer ....kebetulan beli roti pita kat tesco..sardin pun ada...wat roti gini jer la...senang...sardintu kh hancurkan,cincang bawang besar,masukkan lada sulah sikit,garam sikit,soso sokit....goreng atas kuali...dah...masukkan mayonis sikit.....ada taruk dalam inti sardinnya,ada pakai luar cam pizza jer....pastu belasah dek 2 hero hingga habis....





wassalam..........jumpa lagi!!!


Wednesday, 24-Mar-2010 06:08 Email | Share | | Bookmark
pai tee

Assalamualaikum....

beberapa hari yg lalu jalan2 ke fp marlida tgok ida buat pai tee.....sebenarnya kh dah penah cuba buat tahun lepas bila kh beli acuan kat yen...tp lekat pula adunannya kat acuan....kali ke 2 buat pun sama....mak kh cakap suruh rendam acuan tuh dgn air asam dulu pas tu buat bali......ni kita kali ke 3 la buat....semalam kebetulan ida tel kh nak tanya pasal noozle kek ....kh pun ambik kesempatan tanya ida pasal pai tee tuh....

mugkin adunan yg kh guna salah satu sebab mengapa ianya lekat....dan ida bgtau lap sikit minyak bahagian bawah acuan sebelum celup dlam tepung....kh buat dan memang berbaloi....mula2 1,2,3,4, lekat la...tp lama2 sikit dan seterusnya langsung x lekat....
senang dan seronok lak buatnya sapai dapat hampir seratus bakul kecil pai tee.....
tq ida....resepi pun kh guna resepi yg ida letakkan kat fp ida.....emmm...rangup sgt....

nanti nak beli satu lagi acuan utk mak kh....mak pun suka pai tee nih....



kulit pai tee yg penting...kalu x der kulit bukan la pai tee namanya... utk inti apa-apa yg suka jer la...kh letak sayuran gini jer...kalu wat inti cam popia pun ok jer...macam kat resepi asal ....





PAI TEE
copy koleksi resepi @ marlida fp....tq

Bahan-bahan

Untuk kulit:

1) 100 gram tepung ubi
2) 100 gram tepung gandum
3) 100 gram tepung jagung
4) 1 biji telur
5) air secukupnya(lebih kurang 300 ml)
6) ½ sudu teh garam
7) minyak masak yang banyak(untuk goreng)

Untuk kulit:

1) Masukkan semua bahan kecuali minyak dan air. Tambah air sedikit demi sedikit dan
gaulkan sebati. Pastikan adunan tidak terlalu cair.
2) Panaskan acuan pai tee dalam minyak panas.
3) Celup acuan ke dalam bancuhan tepung.
4) Celupkan semula kedalam minyak panas.
5) Biarkan hingga kulit tertanggal sendiri.
6) Goreng sehingga kekuningan.
7) Angkat dan toskan.
Masukkan inti kedalam kulit pai tee dan hidangkan bersama cili sos serta taburan kacang goreng.


Untuk inti :

1) 2 sudu minyak masak
2) 2 ulas bawang putih (cincang halus)
3) ½ biji sengkuang
4) 1 batang lobak merah
5) 1 keping tahu goreng.(potong dadu kecil)
6) 100 gram isi ayam/ udang. (cincang halus)
7) 1 biji telur(goreng dadar dan cincang halus)
½ sudu teh garam


Untuk inti :

1) Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih. Masukkan isi ayam/udang. Kacau sebentar.
2) Masukkan semua bahan kecuali telur dan kacau rata sehingga layu/masak.
3) Masukkan telur yg dicincang dan gaul rata.
4) Angkat dan ketepikan.


TIPS PENTING UTK BUAT KULIT PAI TEE

1. Minyak hendaklah dipanaskan di atas api yang sederhana.
2. Adunan hendaklah sentiasa dikuar bagi mengelakkan 'mendapan' tepung.
3. Acuan yang dikeluarkan dari minyak panas hendaklah di letakkan di atas tissue sebentar untuk memastikan bahagian bawah acuan tidak berminyak.
4. Jangan putus asa kalau kulit pai tee tidak menjadi untuk beberapa gorengan pertama, lebih lebih lagi kepada sesiapa yang baru mencuba, kerana ia biasa berlaku apabila menggunakan acuan baru

seperti juga ida...kh pun cuma letak sengkuang,timun,carrot secara mentah gitu jer.....letak sos n mayonis utk anak2...udang x letak pun sebab x der...lain kali leh wat lagi.rasanya kalu wat kat mak pak kh kena masak cam resepi kot intinya...lembut sikit kan carrot n sengkuang tuh...letak perasa sikit.....nanti try yg berudang/ayam...kita leh letap apa2 yg kita suka...kena dgn selera kita kan....satu resepi boleh pelbagaikan ikut kreativiti kita.....sedap n suka sgt kalau jadi....

selesai...jumpa lagi



Saturday, 20-Mar-2010 09:08 Email | Share | | Bookmark
apa kisah???? dapur jer la

Assalamualaikum....

tgok dulu kek kukus yg berbentuk buah ni...di order oleh jiran....dia nak kek kukus aje tp ikut kh nak wat camner janji sedap n cantik....dok pikiaq2 nak wat macam mana so kh kukus guna acuan bentuk buah2 nih...pas tu hiasan nya guna bc jer....kh buat resepi yg mudah...x perlu guna mixer pun...main kacau2 jer pas tu kukus....MOIST N SEDAP...



KEK COKLAT KUKUS

2 bijii telur
1 cawan gula halus(kh kisar gula biasa je)
1/4 cawan susu pekat manis kalu x suka manis x yah buh)
1 cawan minyak jagung
1 cawan susu segar
2/3 cawan serbuk koko
2 cawan tepung
1 sudu kecil baking powder
1 susu kecil soda bikarbonat (kh letak 1/2 jer)
2/3 cawan air panas

caranya,

1- ayak tepung bersama serbuk koko,baking powder,soda ...ayak 3 x

2- dalam bekas ...dgn menggunakan senduk kayu pukul telur dgn gula hingga sebati...masukkan minyak dan susu segar...kacau lagi hingga sebati

3- masukkan tepung yg telah diayak tadi....kacau perlahan hingga rata dan tidak berketul2

4- akhir sekali masukkan air panas mendidih...kacau lagi hingga sebati...

5- masukkan dalam dulang/acuan dan kukus hingga masak....

*************************************************************************************************************
tat nih di order oleh member asben .....dia cakap nak tart jer ...buat la camna pun x per...senang kan kalu org order gini.... ...kh buat 2 blue tart....maksudnya ada blue seed poppy dan blueberry....guna resepi tat biasa tapi adunannya tambah dgn blue seed poppy....tghnya letak blueberry dan atasnya tabur dgn badam.....buat bulat2 x macam tart biasa tuh....simple....alhamdulliah responnya bagus dan dia nak order lagik nanti..... ..



2 BLUE TART

bahan2nya,

250 gm mentega
250 gm tepung gandum
1 sudu kecil serbuk penaik
1biji telur
150 gm gula halus
1 sudu besar blue seed poppy

bluberry filling
badam
acuan kertas

caranya,

1- dalam bekas masukkan mentega,tepung,serbuk penaik,telur,blue seed poppy dan gula halus hingga jadi doh yg lembut...(x yah putar2 pun)

2- ambil sedikit doh bulatkan buat lubang tengahnya masukkan bluberry dan tutup kemaskan...masukkan dalan acuan kertas

3- tabur badam diatasnya dan bakar hingga kekuningan...

**********************************************************************************************************
beberapahari yg lepas...kh buat burger malaysia nih ...ye la asyik2 buat donat jer jerdi dgn resepi donat gak kh buat burger mesia dgn sambal ikan bilis....tp tin n salad x der...maka letak sambal ikan bilis jer la ....

sebab buat byk kh goreng separuh masak pas tu bekukan...donat pun masih byk beku lan peti sejuk tuh...tp tak per kalu org datang ambik goreng jer......petang2 nak makan tuh x yah bersusah payah buat lagik....nak beli tau2 ajalah nak kena gi cari kat KS...tp buat sendiri sekilo tepung dah berpuluh2 biji....berbaloikan....





**************************************************************************************************************
semalam anak2 sibuk suruh ibu masak something ...tgok kat dapur ada keledek so kh pun wat kuih nih .. anak2 kh suka lah pulak ....ondeh2 keledek.....x ler macam ondeh2 biasa tu sebab kh letak gula kabong kat tengah2nya...macam buah melaka.....saja kh try sebab bahan dah ada....sesuatu yg baru ....rasa bijan kat luar tuh macam kuih ondeh2....badannya macam cucur badak...dan gulanya meleleh bila dimakan macam buah melaka.... ...TP KALU BERMINAT NAK BUAT...ikut citarasa sendiri nak letak inti apa2 pun....buleh letak inti kacang,inti kelapa pun x pe...lain org lain citarasanya...ikut la selera memasing... bahan x byk...mudah dibuat dan tentunya sedap makan panas...waktu petang time hujan turun [/color]




ONDEH-ONDEH KELEDEK

bahan2nya,

1/2 kilo keledek
secubit garam
1 cawan tepung gandum
1 ketul gula kabong (melaka)
bijin secukupnya
minyak utk menggoreng

caranya,

1- keledek dibuang kulit, dipotong dan direbus bersama garam hingga empuk....toskan sebentar masukkan dlm bekas lecekan hingga halus dan tidak berketul.masukkan tepung dan uli hingga jadi doh.jika terlalu lembik tambahkan sedikit tepung.

2- gula kabong @melaka dipotong kecil .ambil sedikit adunan..masukkan 1-2 ketul kecil gula melaka dan kemaskan...bentukkan membujur @ bulat saja ikut citarasa...

3- golekkan ondeh2 yg siap tadi dalam bijan hingga rata....ulang hingga habis adunan

4- goreng dalam minyak yg tenggelam hingga garing kekuningan....siap utk dihidangkan

selesai....jumpa lagik


[<<  <  1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net