By: HanAz ishak

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 14-Apr-2010 02:06 Email | Share | | Bookmark
cerita campur

ASSALAMUALAIKUM....

macam2 ada .... terus letak satu entry sebab senang...
malam minggu lepas dapat jemputan majlis sanding n potong kek anak sorang kontrakor kat ladang ....(india)...buat kat dewan kg assam jawa x jauh dari rumah....malam kol lapan kami pegi...masa pegi tuh singgah kedai kejab beli pau kaya utk anak2 ...diorg memang suka pau nih...pegi majlis cuma utk menghormati org yg jemput tp x makan kat sana sebab katering india....x berani.... lepak kejab terus gi makan kat tempat lain



hari ahad lak cik abg ada perlawanan bowling kat the submit subang jaya...kuar umah kol 12 tengahari jalan jem cam semut kat subang jaya tu..sampai dah kol 1.30...makan dulu baru gi tempat powling.....lawan diantara ladang sime dayby zone selangor.....x penah main pun...jadi kena la redah...tp ok juga cik abang main...stirke byk kali juga tp malangnya dapat nombor agak tercorot....



hampir kol 4 petang bergegas lak ke bandar kinrara....cari punya cari sampai gak ke RESTOREN SUP MAKSIRAT...ujan lagi...kat sini kita menghadiri PARTI BDAY KYRA.....tq shima n asben sebab jemput kh n co...memang best tempatnya...tenang,....dan yg best tentulah dapat berkumpul semula dgn semua sahabat tersayang alam maya jadi realiti...HLM .....ni pic dari kamera kh yg cabuk tu jer
kalu nak yg canggih kena tgok kat fb....



ni kh masukkan terus kejadian semalam....asben n kh adakan dinner kat umah ...saja jer buat utk meraikan teman seperjuangan asben yg akan berpindah ketempat lain....Tuan Ezaini n isterinya Cikgu Fiza yg manis.....diorg kawan yg paling rapat kat ladang nih sejak kh kesini.....moga diorg lebih sukses kat tempat baru....

hari ni baru terperasan byk gambar masakan kh x ambik....x per la yg penting semua hepi....kh cuma masak beriani,dalca,udang ,sayur n buat blueberry kek serta puding...tu jer yg mampu
.....




***PCH ~ sapa yg suka makan pulut kuning....kekadang kita wat pulut kuning tu nampak sebam ja...nakpak x menarik la tu...ok kalu nak pulut kuning kita jadi enak berseri n berkilat caranya randam beras pulut dgn serbuk kunyit dan masukkan asam keping...kalu sikit masuk la 1-2 keping kalu byk pulut tuh buh byk sikit....patu kukus n gaul santan cam biasa*** try tentu asilnya memuaskan..

wassalam....jumpa dilain entry...insyaallah


Friday, 9-Apr-2010 00:35 Email | Share | | Bookmark
masak memasak.....

Assalamualaikum....

semalam hari yg sibuk hingga sakit kaki ni yg amat2....mau dak seharian kh dok jalan hilir mudik kat dapur.....mujur la bab basuh membasuh ada org tolong kalu tidak mau pengsan.....tp sesuatu yg menyeronokkan....bila usaha kita tu memulangkan hasil

sebenarnya kh dapat order dari pihak ofis asben kh utk sediakan sarapan,makan tengahari dan minum petang utk meeting diorg.....alhamadulillah rezeki murah ....

x sempat nak bergambar byk apa yg kh masak....utk sarapan langsung x der ambik gambar sebab ingat langsung nak bergambar...utk lunch ader sikit tp utk petang pun langsung x ambik sebab dah penat dan x der mood.....

menu yg diorg mintak

sarapan :-

nasi lemak,
sambal sotong kering
sambal bilis
telur rebus+timun
kuih serimuka,
karipap

makan tengahari,

nasi putih,
kari ayam+kentang
udang sweet sour,
sayur camput+tauhu telur
bawal goreng
buah-buahan

petang,

mee goreng,
kuih keripap
donat
ketaya

tgok la menunya yg kh masak sorang...dari malam dok prepare....x kisah sgt masak tp kalu kena bab membasuh memang angkat tangan...x mampu... nak minta tolong org yg ader kat tepi umah nih pun semua ada anak kecik tu yg malas....kesian kat depa ...nasib abg we afiq anak teruna kh nih suka gak nak tolong potong2 sayur.....emmmm best lagi kalu ada anak dara kat dapur... tp x per la kan dah rezeki anak teruna 2 org...ehhhehhh melalut lak nih



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

pagi td bangun pagi2 gi dapur perengat la kari ayam yg belen2 semalam.....pas tu ingat nak wat roti jala tp bosan la pilak selalu sgt menjala tu....pas tu kh buat lempeng jer la....tp x ler buat lempeng kosong.....kh buat lempeng cara kh la..(org kedah kata peknga) ...cara main bubuh ikut yg ada abq we afiq tanya lempeng apa ni ibu....kh jawab lempeng ibu....last2 bg la nama lempeng nih lempeng ibu.....

memang la kena cicah dgn kari ayam yg dah kena pangat hingga kering....aduhai sodap bangt pepagi nih....





LEMPENG IBU
( lebih kurang ya sebab resepi sendiri )

bahan2nya,

bahan A

3 cawan tepung gandum
1 biji telur
sedikit garam
2 cawan air
1 sudu teh serbuk kunyit

bahan B

daun sup dicincag halur
3 sudu besar udang kerng (kh guna udang kepal)kalau ada udang fresh lagi best

caranya,

1- masukkan semua bahan A dlm pengisar dan kisar hingga sebati
2- kemudian masukkan dalam bekas dan masukan bahan B...kacau rata
3- panaskan kuali(kh guna kuali non-stik) masukkan sesenduk adunan dan leperkan.
bila basak angkat dan hidang ...ikut la kalu kecik x yah lipat 2...tp kh war agak besar tu yg lipat 2 tu dgn kari ...apa2 pun boleh la

kh td x kisar dulu jd main bancuh dgn senduk kayu jer tu yg bergentel....elok la kisar ng licin ya
rasanya kalu kh tabur sikit bawang goreng masa lempeng baru masuk kuali lagi sedap kot n kita juga leh tampang macam2 lagi kalu suka lam lempeng nih kan....

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ni lak saja ler letak gambar pizza kh wat ujung minggu lalu.....anak2 sibuk nak makan pizza...sorang nak ayam sorang nak sosej...so buat dua2...senang....sepetang dok makan pizza....puas ati wat sendiri kan sebab leh letak topping byk ..ayam n sosej dgn keju yg byk....maka lemak pun byk la ya :->2 hero kh sampai simpan utk bawa kesekolah keesokkan harinya.....



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

start entry lepas kh letak petua kh (baru edit...leh la tgok entry lepas) iaitu petua citrarasa hanaz singkatannya (PCH)...ni utk petua kali ni

***PCH - utk menghilangkan kesan getah nangka kat tangan
kalau nak makan gulai nangka sedap tp nak kupasnya yg malas ...getahnya tu yg buat kita jd segan kan...ok ...sebelum kupas nangka letak la minyak sikit kat pisau n tangan tp kalu masih kena gak getah tu kat tangan...ambik hampas kelapa sapu jer kat tangan sampai bersih....tentu x melekit lagi...pas tu sabun la bagi wangi balik
***


SAMPAI SEMALAM.....KH SGT MENGHARGAI SAHABAT YG SUDI BERKUNJUNG KE SINI...



wassalam ...jumpa di lain hari juka umur masih panjang...insyaallah


Tuesday, 6-Apr-2010 08:39 Email | Share | | Bookmark
lompang ceria...

 
 
 
Assalamualaikum....

petang2 nih x dak keja so cari keja.....lama x makan lompang ....seingat kh tahun lepas kot buat skali ....so gi dapur cek la bahan2 yg ada....aduhai gula merah lak x der...emmmm x pa la kalu gitu kita wat lompang warna warni lak....kh cuma tukarkan gula merah dgn gula putih....pas tu kalu wat putih jer rasa kosong sgt so letak la warna2 bagi ceria mata yg memandang dan hati berbunga ria utk menjamahnya......bahan ringkas saja....x byk ...senang mudah kejab dah siap n boleh makan.....selalu lompang biasa ada letak air kapur tp kh buat yg nih x letak air kapur....tp tetap jadi lobang tongahnyer tuh....tp kalu sesapa nak wat n suka dgn air kapur tuh leh la letak sikit lam adunan.....

1 adunan yg kh bancuh nih menghasilkan 12 biji kuih lompang ceria ...







LOMPANG CERIA

bahan2nya,

400 ml air
150 gm gula pasir (nih pun rasa manis lgik..kalu sapa x nak rasa manis kurang la ya)
1 helai daun pandan

120 gm tepung beras
50gm tepung jagung

sedikit pewarna merah/hijau/kuning

kelapa parut+sedikit garam - secukupnya

caranya,

1- masak gula dengan air dan daun pandan hingga larut dan mendidih....sejukkan

2- campurkan tepung beras dan jagung dan bancuh bersama air gula tadi yg telah sejuk.tapis utk bagi adunan tidak berketul

3- bahagi adunan kepada 4....1 bahagian biarkan putih...yg lain setiap satu adunan masukkan pewarna merah,hijau dan kuning.

4- masukkan dalam acuan lompang dan kukus hingga masak....nampak lubang yg terbentuk ditengah kuih...heheheh dah cantik lompang ceria kita.....

5- bilah dah sejuk kuarkan adi acuan masukkan kelapa parut tadi dan hidangkan.......

petang2 minum air kopi hidangla kuih lompang ceria......


mulai entry nih PCH akan diadakan sini.......moga dapat manfaatnya utk kita bersama....

petua citrarasa hanaz - PCH

*untuk menanggalkan kesan hitam @ jelaga pada periuk,campurkan sedikit soda dgn serbuk pencuci pinggan mangkuk bersama air suan.dah tu cuci la periuk belanga kita macam biasa....insyaallah periuk kita lebih bersih dan bersinar*



wassalam...jumpa lag




Monday, 5-Apr-2010 04:01 Email | Share | | Bookmark
blueberry cheese tart

Assalamualaikum....

Pagi hari ni memang bosan...bangun pagi kemas n sapu umah sikit2....tgok baju2 kotor pun x byk so biar jer lah lam raga tuh....gi dapur pun x tau lak nak masak apa.....pas tgok lam peti ais baru la pasan ada cream cheese lagi dan blueberry filling lebih wat kek pun masih ada jadi kh teruskan projek wat blueberry cheese tart....\

dok cari2 resepi kat tenet....tgok resepi kat fp jasmeen (JHD) toke kek yg masyur tuh nampak ringkas n senang so kh pun guna la resepi tuh...memang berbaloi n sedap...dah siap masak abg we terus buh lam tuperware nak wak bekal gi sekolah...amboiiii sedap sangat la tuh!!!!






Blueberry Cheestat
Sumber : Alex Goh n jasmeen (JHD)...tq
C&P : Resipi.net

Sweet Pastry

Bahan A
200 g mentega
100 g gula aising
1/4 sudu teh esen vanilla

Bahan B
1 biji telur

Bahan C
420 g tepung
1 sudu besar tepung susu

Cara-cara
1. Putar (A) hingga lembut dan tambahkan (B). Putar lagi hingga gebu.
2. Masukkan (C) dan gaul sehingga sempurna.

* Tat akan bewarna keemasan dan rangup jika dibakar di rak bawah ketuhar (lebih kurang 1/2 inci dari bahagian bawah ketuhar

Filling (resipi BAGUS)
250gm cream cheese
20gm butter
60gm caster sugar
1 biji telur

Blueberry filling.

1- Putar cream cheese, butter & gula hingga kembang...masukkan telur & putar hingga sebati.
2- Paipkan filling kedlm kulit pastri yg sudah di masak...Masukkan sedikit blueberry filling..lorekkan ikut suker.
3- Bakar semula selama 10 min
.



UCAPAN TERIMA KASIH PADA PENGUNJUNG FP KH NIH....JIKA SEORANG PUN KH AMAT MENGHARGAINAYA.....NANTI DATANG LAGI YA....


Wassalam.....jumpa lagi




Saturday, 3-Apr-2010 01:46 Email | Share | | Bookmark
mencuba lagi dgn pisang!!!!

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Ahad minggu lepas, sekembalinya kali dari bday eyrfan, kami singgah kat giant shah alam....kat situ byk jual majalah2 lama so kh borong la sikit majalah seri dewi dan jelita. 2 hero kh pulak sibuk beli ujang dan gila2....

balik dok study majalah tuh jer la siang malam...nampak resepi kek pisang dari majalah seri dewi....resepinya nampak best dan simple.kebetulan kat dapur kh ada satu sikat pisang raja yg meranum...kalu ada pisang emas/berangan lagi sedap.. ..kh pun cuba la resepi ni ....

mengikut resepi asalnya di lapiskan kek pisang dgn coklat tp kh buat kek pisang saja sebab anak2 n ayang diorg x suka coklat...jadi kalu buh coklat nanti x habis lak....
dah byk kh cuba resepi kek pisang resepi nih mudah dan bahan pun x byk....minyak pun sikit jer digunakan.....

bila kh buat adunannya rasa cam keras sikit ...kh tambah la susu sikit....bila masak ok la tp x ler gemu sgt tp lembut juga la....tp boleh la kalau nak wat sarapan pagi tu..rasanya sedap la jugak...minyak pun x byk digunakan.....tp x rugi la mencuba sebab bahannya pun murah jer


nampak cam ni sebab kuar oven panas2 terus bergambar....seeloknya simpan semalaman dulu baru elok n sedap lagik bila dimakan...

KEK PISANG SERI DEWI - kh buat x2

bahan2nya,

225 gm gula kastor (kh guna 180 gm jer)
225 gm pisang yg telah dilecek
225 gm tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh soda
sedikit garam
2 biji telur
50 gm minyak
70 gm susu segar
sedikit esen pisang jika suka

caranya,

1- putar gula bersama pisang hingga lembut dan sebati
2- masukkan telur,minyak dan susu....putar lagi hingga semuanya sebati
3- sendukkan tepung kacau hingga rata dan tidak berketul
4- masikkan dalam acuan yg telah dilenserkan dan bakar dlm suhu 180 d/selsius hingga
masak .. tp ketuhar umah kh cepas panas so kh cuma bakar dalam suhu 150 d/s selama 40-45 minit


lepas masak terus potong makan....anak2 suka pulak...



ni lak bingka roti yg kh buat....saja utk nak menghabiskan roti yg dah mengeras dalam peti sejuk....kh pakai campak2 jer pastu bakar.....x der sukat2 pun....
kat sini kh letak juga resepi yg sgt ringkas nih.....lebih kurang jer la



PUDING ROTI PISANG BERBADAM

bahan2nya,

1/2 buku roti oats(kh beli yg sebuku besar yg belum dipotong)
3 cawan susu segar
3 sudu besar gula (manis2 buah jer...)
sedikit garam
2 sudu besar tepung gandum
1/2 sudu kecil serbuk kulit kayu manis
2 biji pisang emas/berangan
sedikit badam

caranya,
1- masukkan roti dgn susu- kh tekan2 bagi hancur sikit.
2- tambah gula,garam,tepung sebatikan
3-potong pisang bulat2 campurkan sekali
4-masukkan adunan dlm acuan yg di sapu dgn marjerin
5- tabur badam dan bakar hingga masak kekuningan


ok la nanti kh cuba resepi lain lak yg bertimbun tunggu giliran.... selesai.....wassalam....jumpa lagi


[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net